top of page

Winnaars van de KEI-Awards

Tijdens de vijfde uitreiking van de KEI-Awards vielen drie bijzondere projecten uit 21 inzendingen en één bijzondere vrijwilliger in de prijzen. Met de KEI-Awards beloont Logo Kempen lokale speciale initiatieven voor gezondheid en preventie. Tijdens een grootschalig netwerkevent in het bijzijn van 60 genodigden waaronder schepenen gezondheid, gezondheidscoördinatoren uit verschillende Kempense lokale besturen, zorg- en welzijnsorganisaties en onderwijs werden op donderdag 30 maart 2023 de KEI-Awards, editie 2022, uitgereikt. 
 
Foto's van het netwerkevent kan je hier bekijken.

Winaars:

Award voor KEI-goede samenwerking: Jaarthema preventieve gezondheid van lokaal bestuur Vorselaar
 

De Award voor ‘KEI-goede samenwerking’ beloont een nieuwe of unieke samenwerking en gaat naar het project ‘Jaarthema preventieve gezondheid’ van lokaal bestuur Vorselaar.
 

Over het project:
 

In het kader van het gekozen jaarthema zette lokaal bestuur Vorselaar bevragingen en verschillende acties op zoals een gezondheidswandeling, de lancering van het Vlaams preventieplatform en de opening van gezondheidshuis De Pioen.

Interne en externe partners werkten samen aan een structurele en duurzame aanpak, bereikbaar en laagdrempelig genoeg om via de Welzijnsschakel kansengroepen aan te spreken. Interne partners waren dienstencentrum Sprankel, de sociale dienst, de sociale kruidenier - dienst ruimte, dienst vrije tijd, de eigen BOV-coach Ine Henderickx, eigen eerstelijnspsycholoog Annelore Vaes en eigen coördinator Jolien Moelans. De externe partners waar mee samengewerkt werd zijn LOGO Kempen, Intergemeentelijke preventiewerking, Samenwerkingsverband Neteland, Welzijnsschakel ’t Kiertje, Vlaams Preventieplatform, Verslavingskoepel, CGG Kempen, Stichting tegen Kanker, Thomas More, AZ Herentals, leden werkgroep en Welzijnszorg Kempen.​

 

Out-of-the-ROCKS Award: #kempenbeweegt van lokaal bestuur Mol
 

De ‘Out-of-the-Rocks’ Award beloont het origineelste, opvallendste of meest creatieve initiatief. Winnend project is #kempenbeweegt van lokaal bestuur Mol samen met alle Kempense lokale besturen.
 

Over het project:
 

#kempenbeweegt is een beweegprogramma op RTV. Iedereen kan om 10u30 en 15 uur een kwartiertje mee bewegen met sportjuf Marjan en ‘Bewegen Op Verwijzing’-coach Jim. De ene doet de oefening al staande voor, de andere al zittend en minder intensief. Zo creëren we extra kansen om beweging op maat aan te bieden.
 

Het is een totaal nieuw en origineel gegeven voor Mol en de ganse Kempen. Het project is onmiddellijk bij het begin van de coronapandemie ontstaan uit de behoefte naar beweging bij Mollenaars en is ondertussen een heel succesvol beweegprogramma dat een weerklank vindt in de hele Kempen. Het is een zeer laagdrempelige manier om mensen thuis te bereiken! Mol is trekker en coördineert en stimuleert alle Kempense gemeentes om mee te werken aan dit unieke project.

 

In de KEI-ker Award: Hein Peeters
 

De ‘In de KEI-ker’ Award beloont de prestaties van een bijzonder persoon of team en werd gewonnen door Hein Peeters.
 

Over deze persoon:
 

Hein Peeters (complimentenwandeling Lille) is dé persoon die bij je voor de deur staat om te vragen of alles nog in orde is. Hij stond aan de wieg van zijn eigen buurtcomité en organiseerde een eerste buurtfeest dat meer dan 250 feestvierders lokte. Daarnaast zet hij zich in voor tal van verenigingen en plantte hij samen met andere vrijwilligers en de gemeente Lille 400 bomen om hun buurt groener te maken. Samen zorgden ze ook voor de aanleg van twee petanquebanen. Zijn doel? Mensen verenigingen en helpen.
 

‘Iedereen erbij’ KEI-Award: Zorgzaam Bergom
 

De ‘Iedereen erbij’ KEI-Award zet het meest toegankelijke evenement in de kijker. Het winnende project werkt zoveel mogelijk drempels weg om zoveel mogelijk deelnemers te bereiken. Zorgzaam Bergom van lokaal bestuur Herselt wint dit jaar.
 

Over het project:
 

Een buurtregisseur organiseert sinds juli 2022 maandelijks laagdrempelige ontmoetingsmomenten in het gehucht Bergom. Tijdens deze BANK-contacten worden verbindingen tussen de bewoners onderling gemaakt. Er werd een Welzijnsgids voor Bergom ontwikkeld en vrijwilligers leggen huisbezoeken af bij de 80-plussers. De 80-plusser kiest zelf of hij deelneemt aan het gesprek. De huisbezoeken hebben als doel om noden en signalen rond eenzaamheid of andere zorg bloot te leggen en hulp te bieden via de juiste diensten. De plaatselijke Welzijnsschakels zijn een partner in het project Zorgzaam Bergom. Zij nemen ook deel aan de Welzijnsraad die in september 2022 door het OCMW werd opgericht.

Tijdens deze BANK-contacten maken we verbindingen tussen de bewoners onderling, met een kopje koffie en een koekje. De BANK-contacten vinden plaats in het dorpscentrum aan de kerk (vlakbij een grote parking) en in de sociale woonwijk De Heide voor bewoners die zich moeilijk kunnen verplaatsen naar het plein aan de kerk.

Netwerkevent_30maart2023_bannerwebsite.png
Alle winnaars.jpg

Alle winnaars met hun awards - samen op de foto. 

Logo Kempen organiseert de KEI-Awards met de dankbare steun van deze sponsors:

Idewe.png
avansa_kempen.png
Belfius.jpg
ZNK logo CMYK.jpg
welzijnszorg kempen.jpg
bottom of page