top of page

Onderbroekenslingers in het straatbeeld

Lokaal bestuur Vosselaar

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar gratis een uitstrijkje te laten nemen. Baarmoederhalskanker kan al in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De behandeling is dan minder zwaar en je herstelt sneller.

Vosselaar deed mee aan het pilootproject baarmoederhalskanker en wil daarom vrouwen tussen 25 en 64 jaar sensibiliseren om tijdig een uitstrijkje te laten nemen. Via de sociale dienst werden vrouwen met financiële problemen of een andere origine bereikt via eenvoudige informatie en persoonlijke gesprekken.

De campagne bestond uit verschillende delen:

1. Het brede publiek werd gesensibiliseerd met onderbroekenslingers die ophingen in het dorp. Deze blikvanger werd ondersteund met een grote banner, artikels in het gemeentemagazine, de nieuwsbrief, de website en facebookpagina.

2. Flyers voor huisartsen en apothekers. Zij werden met een persoonlijke brief aangeschreven om actief deel te nemen aan de sensibilisatiecampagne.

3. Om vrouwen met financiële problemen of een andere origine te bereiken, spraken onze maatschappelijk assistenten van de sociale dienst 48 dames persoonlijk. Zij kregen een toilettasje met hygiënische producten en een flyer. De assistenten spoorden hun cliënteel aan om een afspraak te maken bij de huisarts of gynaecoloog.

4. In de bibliotheek werd een infostandje gemaakt met de materialenbox van Logo Kempen, een banner en enkele boeken over het thema kanker.

Meer weten?
Tineke Van den Broeck

tineke.vandenbroeck@vosselaar.be

Wix%2520header2_edited_edited.png
bottom of page