top of page

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Genomineerd voor award
'Out-of-the-rocks'
Lokaal bestuur Oud-Turnhout

Oud-Turnhout deed ook dit jaar mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid en maakte zo mentale gezondheid bespreekbaar. De doelstelling van het project is om jong en oud een luisterend oor te bieden, door spreuken in het straatbeeld een glimlach op mensen hun gezicht te toveren en mensen te informeren waar ze terecht kunnen wanneer ze nood hebben aan een babbel. Oud-Turnhout hoopt met deze actie de mentale gezondheid en veerkracht van de inwoners te versterken.

Wix%2520header2_edited_edited.png

Er werden verschillende acties voor verschillende doelgroepen georganiseerd:

  • Soep met babbeltjes tijdens de wekelijkse markt is een heel laagdrempelige activiteit waar men iedereen mee aanspreekt. Een kom soep is altijd lekker en het zet inderdaad aan tot toffe babbels. De werkgroep gelukspuntjes voerde deze actie uit tijdens de wekelijkse markt.

  • Spreuken in het straatbeeld zorgden ervoor dat de burger eens nadacht en de positieve kant van het leven bekeek. Ze werden heel mooi aangebracht en zorgden voor een glimlach op het gezicht van de voorbijgangers.

  • Tijdens de gezondheidsbeurs kon men zich informeren over allerlei instanties die zorg bieden aan het mentaal welbevinden. Een twintigtal standhouders stonden de burgers te woord.

  • Voor de kinderen werd er gedurende de 10-daagse een Warme Williamwandeling uitgestippeld langs de trage wegen in de dorpskern. De wandeling werd geopend tijdens de gezondheidsbeurs, maar ook nadien namen er nog veel mensen aan deel.

  • De cultuurdienst organiseerde een poppenspel dat aansloot bij het thema Geestelijke Gezondheid.

  • Er staan babbelbanken her en der in de gemeente verspreid en deze werden nog eens onder de aandacht gebracht. Een babbelbank versterkt het buurtgevoel en nodigt ook uit om een babbeltje te slaan.

Aan de acties werkten verschillende partners mee. De werkgroep gelukspuntjes werkte samen met de dienst gezondheid van de gemeente. Werkgroep Kom op tegen Kanker zorgde voor een gezonde catering tijdens de gezondheidsbeurs. Enkele vrijwilligers zetten zich in om de spreuken op de ramen te schrijven en leerlingen van VIBO de Brem zorgden voor de uitvoering van de Warme Williamwandeling.

bottom of page