top of page

BeHealthy@Work

Genomineerde voor 'Iedereen erbij' KEI
Umicore Olen

In het kader van het ‘Wellbeing – programma’ van Umicore Olen werd in 2023 het project ‘Behealthy@work’ opgezet. Met dit project wilden de verpleegkundigen van de interne bedrijfsgezondheidsdienst van Umicore hun collega’s van Umicore & Aurubis aanzetten/sensibiliseren tot een gezonde en bewuste levensstijl via gevarieerde voeding en beweging en hen voedingsfouten leren herkennen.

Het traject duurde 10 weken: van april tot juni 2023. Iedere medewerker van Umicore & Aurubis Olen mocht deelnemen. Elke deelnemer was vrij in de keuze wat hij of zij wilde bereiken, zoals een gezondere levensstijl of gewichtsverlies.

Wix%2520header2_edited_edited.png

De communicatie over het project gebeurde via de verschillende kanalen in samenwerking met de communicatiedienst: medische dienst, ons intranet,.. Omdat Umicore ook Engelstalige medewerkers heeft, werd alles zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven.

Voor de medewerkers, die in een ploegensysteem staan, gaven we specifieke info over de verdeling van de maaltijden over de dag/nacht. Als basis werd de info van Gezond Leven gebruikt (voedingsdriehoek, bewegingsdriehoek,..).

Umicore werkte samen met diëtiste Verhulst Claudia. Bij de start van het traject kreeg elke deelnemer de mogelijkheid om een lichaamsmeting en een gesprek bij Claudia te hebben met individuele tips. Er werd ook een Strava-groep aangemaakt om te wandelen/lopen en een groep voor fietsers, zo konden collega’s elkaar indirect aanmoedigen via een ‘gezonde’ competitie.

Enkele successleutels van het project waren:

  • Brochure met enkele duidelijke en eenvoudige regels

  • Invoeren van extra beweegmomenten in het dagelijkse leven

  • Wekelijks geven van enkele tips & tricks over bijvoorbeeld gezonde hapjes

  • Medewerkers konden zich wekelijks laten wegen op de medische dienst

  • Buiten de uren werd er een natuurwandeling georganiseerd met de deelnemers van 10 km met op einde een gezonde tas soep, om aan te tonen dat beweging fijn is, je goed doet en dat je ook gezond kan snacken achteraf.

  • Op einde van het traject was er een receptie met gezonde hapjes en enkele mocktails.

Het project zal in 2024 herhaald worden. Umicore Olen organiseert al jaren dergelijke projecten. Het verschil met voorbije jaren was dat de focus nu meer lag op een gezondere levensstijl in het algemeen, voordien was het ‘ dieet@work’ met focus op gewichtsverlies.

bottom of page