top of page

Buddyproject kwetsbare zorgvrager

Genomineerd voor 'KEI goede samenwerking'
Thomas More Kempen

In de bacheloropleiding verpleegkunde van Thomas More Kempen krijgen studenten in het laatste jaar van hun opleiding (vierde jaar) de opdracht om een jaar lang een kwetsbare zorgvrager te begeleiden/coachen. In dit buddyproject werkt de hogeschool nauw samen met partners uit het werkveld zoals woonzorgcentra, thuiszorgdiensten, lokale dienstencentra, huisartsen, brugfiguren stad Turnhout, OCMW, gehandicaptenzorg, ... Al deze organisaties gaan op zoek naar kwetsbare zorgvragers met een specifieke hulp- of ondersteuningsvraag die zin hebben om deel te nemen aan dit buddyproject. Het project bestaat nu 4 jaar en leverde al erg mooie verhalen op.

De leerdoelen voor de studenten zijn de volgende:

  1. De student coacht autonoom, vanuit een visie op empowerment en shared decision making, gezondheidsbevorderend gedrag.

  2. De student organiseert, vanuit een visie op empowerment en shared decision making, patiënteducatie.

  3. De student bouwt intra- en interprofessionele relaties op om gezondheidsbevorderend gedrag bij de zorgvrager tot stand te brengen.

Het mooie aan dit project is dat studenten al de kans krijgen om zo real life mogelijk een zorgvrager te coachen in zijn/haar thuiscontext. Zo krijgen zij een veel beter totaalbeeld van een persoon en krijgen ze de kans om integraal te werken (vertrekkende vanuit de PZON, gericht op alle levensdomeinen). Dit is uniek in Vlaanderen. Het feit dat studenten de rol van buddy opnemen werkt drempelverlagend en geeft veel zorgvragers een warm gevoel of betekenis in hun leven (ze werken mee aan een opdracht van een student). De samenwerking met het werkveld maakt dat studenten aangemoedigd worden om multidisciplinair samen te werken (een uitdaging in de eerste lijn).

Depositphotos_11440750_xl-2015.jpg
Wix%2520header2_edited_edited.png
bottom of page