top of page

Gezonde Scholen Neteland

Genomineerd voor 'KEI goede samenwerking'
Projectvereniging Neteland

De basisscholen van Neteland hebben zich geëngageerd om de komende jaren actief in te zetten op een gezondheidsbeleid. De vijf lokale besturen van het samenwerkingsverband Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar) en Logo Kempen zijn samen met de scholen aan de slag gegaan om dit te realiseren. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw ondersteunt met expertise. Hiermee willen ze samen bijdragen aan een betere gezondheid en gezondheidsvaardigheden voor alle leerlingen in Neteland. Het project is echt van start gegaan in 2023.

Een gezondheidsbeleid op school biedt veel voordelen voor leerlingen, zowel op korte als op lange termijn. Het zorgt o.a. voor meer veerkracht en energie, een groter zelfvertrouwen en het verbetert de leerprestaties. Bovendien leggen kinderen de basis voor hun toekomstige gezondheid. Een gezonde schoolomgeving en het aanleren en stimuleren van gezond gedrag op school draagt bij aan een gezonder en gelukkiger leven. De unieke samenwerking over de gehele regio Neteland zorgt voor een sterke basis en een groot draagvlak om veranderingen te verwezenlijken rond gezondheid en preventie op de scholen.

De eerste doelstellingen van het project zijn:

  • Inzetten op gezonde dranken

  • Inzetten op gezonde tussendoortjes en educatie over gezonde voeding

  • Inzetten op meer beweging op en rond de school

De ‘kraanwaterscholen’ werden in 2023 gerealiseerd. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met drinkwatermaatschappij Pidpa, interactief water-doe-centrum Hidrodoe en Aqua Flanders, de koepelorganisatie van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven. Dit houdt in dat er in alle basisscholen van Neteland gratis (kraan)water aanwezig is. Bovendien bieden scholen behalve water, witte melk, sojadrank (natuur) of verse groentesoep geen andere dranken meer aan. Leerlingen worden aangemoedigd om geen andere dranken meer mee te brengen. Sinds 1 september 2023 is dit in alle basisscholen binnen Neteland van kracht.

In november 2023 werd de volgende stap gezet in dit gezondheidsproject en wordt er gewerkt rond gezonde tussendoortjes. Ook in deze stap worden niet alleen de directies, maar ook de leerkrachten en uiteindelijk ook ouders en leerlingen betrokken.

Dit project is uniek doordat het vertrekt vanuit een samenwerking over de gehele regio Neteland. Dit zorgt voor een sterke basis en een groot draagvlak om veranderingen te verwezenlijken rond gezondheid en preventie op de scholen. Iedere partner zet zijn expertise in om van dit verhaal een succes te maken.

bottom of page