top of page

Gezonde Publiek Ruimte Niefhout

Genomineerde voor 'Iedereen erbij' KEI
Stad Turnhout

Turnhout realiseert een gezonde publieke ruimte in de wijk Niefhout.

Stad Turnhout creëert een leefbare, bruisende en groene omgeving voor de bewoners en bezoekers van Niefhout, een oude industriële site midden in stad Turnhout. Er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan het openbaar domein, 20 000 m², met verschillende doelen.

Niefhout moet allereerst een ‘inclusieve ruimte’ zijn, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar hun omgang met elkaar vanzelfsprekend is, waar ze een hechte gemeenschap kunnen vormen.  Parken en pleinen vergroten de levenskwaliteit van de bewoners op Niefhout.

Wix%2520header2_edited_edited.png

Om ontmoetingen te stimuleren en om het groen volop ruimte te geven, is Niefhout autoluw. Op diverse plekken kiest de stad voor gezonde accenten: er werd bewust een groene plek gecreëerd waar ontmoetingen gestimuleerd worden door schaduwplekken, generatievriendelijke zitbanken en een speels waterelement voor kinderen. Verder krijgt de openbare ruimte een beweegtuin en werd er een publieke drinkwaterfontein voorzien. Er is ook een AED aanwezig en samen met het lokale dienstencentrum en het Rode Kruis worden er vormingen reanimatie aangeboden aan vrijwilligers en bewoners van de wijk.

In het pioniersgebouw van Niefhout kregen een kinderopvang, Huis van het Kind en een lokaal dienstencentrum alvast een plekje.

Dit project past in het kader van ‘Gezonde Gemeente’, waarvoor Turnhout al van in het begin het charter ondertekende. Het project combineert verschillende gezondheidsdoelstellingen rond mentale gezondheid, hitte-preventie, beweging, … maar brengt ook verschillende stadsdiensten samen: het project werd opgestart door de sector Omgeving, maar kreeg tijdens alle fases van het project input van de sectoren Senioren, Jeugd, Gezondheid en Toegankelijkheid.

Meer info: https://www.turnhout.be/niefhout

bottom of page