top of page

Photovoice project met Te Gekke wandeltocht

Genomineerd voor award
'Out-of-the-Rocks'
Lokaal bestuur Turnhout

In 2023 kwam de Stad Turnhout met een origineel project: Aan de hand van fotografie werden mensen in een kwetsbare positie en hun wereld in beeld gebracht in een photovoiceproject. Mensen met een psychische kwetsbaarheid werden samen gebracht om hen aan het woord te laten via beelden. Ze vertelden wat herstel voor hen betekent en ze werden aangezet om actief na te denken wat belangrijk is in hun leven.

Met deze beelden werd een tentoonstelling gecreëerd waarmee het taboe rond mentale kwetsbaarheid bespreekbaar gemaakt werd. Elk beeld en verhaal werd gekoppeld aan een preventief gezondheidsthema dat een impact kan hebben op mentale veerkracht (gezonde voeding en beweging, geluksdriehoek, toegankelijke hulp, ....).

Wix%2520header2_edited_edited.png

Samen met een groep mensen uit het Netwerk Geestelijke Gezondheid werd er onder begeleiding vanuit Wijkgericht Kwartiermaken* een langdurig creatief traject opgezet. Dit traject leverde 15 beelden en verhalen op.

De beelden en verhalen van het photovoiceproject werden door een grafische vormgever in ontwerpen gegoten. Deze resulteerden in grote panelen die tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid de ruggengraat vormden van een Te Gekke!? gezonde wandeling in het Vennengebied. Nadien kreeg deze tentoonstelling eveneens een prominente plaats binnen de stadsbrede ‘Thuis in Turnhout’ campagne.

Stad Turnhout zet mentale gezondheid al op de beleidsagenda met ondersteuning voor het project Warme Steden en Gemeenten, eerstelijnspsychologen, Tejo, Overkop,..... Dit project specifiek kaderde binnen de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.

Wijkgericht Kwartiermaken en het Netwerk Geestelijk Gezondheid waren de motoren van dit project. Vzw De Ruimte begeleidde het creatieve traject van de hele groep mee. Vanuit de Stad Turnhout werd expertise samen gebracht vanuit de diensten Toerisme, Lokale Economie, Communicatie en Gezondheid.

* Kwartiermaken kun je omschrijven als werken aan gastvrijheid in de samenleving. Bij kwartiermaken werk je aan een gastvrije samenleving. Vooral voor groepen die met sociale uitsluiting te maken hebben, zoals mensen met een psychiatrische achtergrond of een verstandelijke beperking.

bottom of page