top of page

Stilte-weekend

Genomineerde voor 'KEI goede samenwerking'
Lokale besturen Oud-Turnhout, Arendonk, Hoogstraten en Turnhout

De jaarlijkse campagne “Dag van de Stilte”, een initiatief van Avansa Kempen, focust op de waarde van verstilling, vertraging en kwaliteitsvolle aandacht in onze samenleving. De campagne wil mensen bewust maken van de kracht van stilte in ons hectische en vaak lawaaierig bestaan. Stilte werkt positief voor meer veerkracht, meer verbinding en meer evenwicht.

In een aantal gemeenten van de Noorderkempen werden allerlei activiteiten georganiseerd in verband met Stilte. De gemeenten onderling hebben een fiets- en wandellus uitgewerkt om al deze stille activiteiten te kunnen beleven gedurende het weekend van 27, 28 en 29 oktober. Dit is het weekend waarin de klok een uurtje terug werd gezet: wanneer we de klok één uur terug draaien, zetten we eigenlijk de tijd één uur stil. Er lijkt rek op de tijd te zitten. Hier even bij stilstaan geeft veerkracht.

In Oud-Turnhout werd er een “Sound Healing” georganiseerd in de Kerk van Sint Bavo: harmoniserende en zuivere klanken brachten er lichaam en geest in een diepe rust en ontspanning. In landschap de Liereman ging men op zoek naar de verborgen wereld van schors. Door al de zintuigen te gebruiken ontdekte je er de relatie tussen bomen en jezelf. In het Hofke van Chantraine liep de tentoonstelling van Kristel van Ballaer met als thema “ Post Verstilling”.
 

De vier gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Hoogstraten en Arendonk hebben veel burgers verrast met de georganiseerde activiteiten op verschillende bijzondere locaties. De verbinding van de verschillende activiteiten met een fiets- en/of wandelroute was een vernieuwend element. Er werden verder ook locaties voor overnachting aangeboden die Stilte, rust en ruimte konden garanderen.

Dag van de Stilte is een initiatief van het Stilteplatform Kempen gecoördineerd door Avansa Kempen. 

Wix%2520header2_edited_edited.png
bottom of page