top of page

TOP in je KOP

Genomineerd voor de award
'KEI-goede samenwerking'
ILV Noorderkempen

Elke jongere moet zichzelf en gelukkig kunnen zijn. Een gezond leven, gelijkheid, een eigen menig,… allemaal rechten voor het kind/jongere. Het project TOP in je KOP wil het welbevinden bij kinderen en jongeren versterken.

In de Noorderkempen slaan ze hiervoor de handen in elkaar. Het project is een samenwerkingsverband tussen de lokale besturen van Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel. De besturen werken voor het project samen met heel wat partners uit het welzijnsveld.

Het project kwam er omdat de regio Noorderkempen een blinde vlek bleek o.v.v. psychologisch aanbod. Diverse actoren in het speelveld trokken aan de alarmbel: JAC, CLB, Arktos, politie,... Eén van de doelstellingen is daarom om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot goede psychische ondersteuning . Het project wil een preventief gezondheidsbeleid uitbouwen en samenwerkingsverbanden versterken met externe partners om hun specifieke dienstverlening ook in de Noorderkempen aan te bieden zodat de hiaten in het zorglandschap stapsgewijs weggewerkt worden.

Het project zet outreach heel specifiek en systematisch in als methodiek om jongeren te bereiken die momenteel niet of weinig gebruik maken van psychologische hulpverlening. Er zijn heel wat jongeren die de weg naar hulpverlening niet of moeilijk vinden. Een vorm van vindplaatsgericht werken is de aanwezigheid van het project op scholen, ontmoetingsplekken van jongeren.

5x/jaar wordt er een jongerenwelzijnsoverleg georganiseerd waaraan heel wat partners die met kinderen en jongeren werken aansluiten. Denk hierbij aan JAC, CLB, CGG, psychiater, ELP, Triangel, opvoedingswinkel, secundaire scholen, lokale besturen, jeugd & gezin van de politie, de trefplaats, Arktos, Doppa,... Zo ontstaat er telkens een netwerkmoment waarbij ook inhoudelijke thema's aan bod komen.

Wix%2520header2_edited_edited.png
bottom of page