Winnaars van de KEI-Awards
Tijdens de zesde jaarlijkse uitreiking van de KEI-Awards van Logo Kempen zijn drie straffe projecten en één bijzondere persoon in de prijzen gevallen. Het Logo reikte vier prijzen uit, bedoeld om speciale lokale initiatieven voor gezondheid en preventie te belonen. De KEI-Awards werden uitgedeeld tijdens een grootschalig netwerkevent, bijgewoond door schepenen gezondheid, gezondheidscoördinatoren en professionals uit verschillende Kempense lokale besturen en sectoren, zorg- en welzijnsorganisaties en onderwijs.
Winaars:
‘Iedereen erbij’ KEI-Award
Younited Westel - De Dreef OCMW Westerlo
De ‘Iedereen erbij’ KEI-Award zet het meest toegankelijke evenement in de kijker. Het winnende project werkt drempels weg om zoveel mogelijk deelnemers te bereiken. Het project ‘Younited Westel’ van De Dreef OCMW Westerlo wint deze award voor het jaar 2023!
Over het project:
Of het nu de warmte van de kleedkamer is of de adrenaline op het veld, de roes van de overwinning of het verdriet van een nederlaag: bij Younited Westel delen ze lief en leed. Hun spelers vinden in hun team meer dan enkel ploegmaats, ze vinden er ook een thuis.
Ongeacht afkomst of levenswandel is het gevoel van een kleedkamer binnen te stappen en er een thuis te vinden universeel. Het geeft vleugels aan de spelers van een Younited-team, ze vinden ze er een positieve identiteit en energie om hun leven een nieuwe wending te geven.
Voetbal is maar een middel, maar wat een middel. Geen enkele sport heeft zo’n breed draagvlak. Younited Westels netwerk van sociale organisaties, voetbalclubs en stedelijke diensten kan getuigen van de procesmatige manier waarop zowel lokaal als nationaal gewerkt wordt, steeds met één oog op de sociale doelstellingen en het andere op het voetbalspelletje.
Op 6 september 2023 vond de eerste training plaats met 5 deelnemers in maatschappelijke kwetsbaarheid en ondertussen bestaat het team al uit 13 spelers. Er werd ook al een warm supportersteam opgericht.
Dit project is een samenwerking van de Dreef OCMW Westerlo en KVC Westerlo.
Award voor ‘KEI-goede samenwerking’
TOP in je KOP – ILV Noorderkempen
De Award voor ‘KEI-goede samenwerking’ beloont een nieuwe of unieke samenwerking en gaat naar het project ‘TOP in je KOP’ van ILV Noorderkempen.
Over het project:
Elke jongere moet zichzelf en gelukkig kunnen zijn. Een gezond leven, gelijkheid, een eigen menig,… allemaal rechten voor het kind/jongere. Het project TOP in je KOP wil het welbevinden bij kinderen en jongeren versterken.
In de Noorderkempen slaan ze hiervoor de handen in elkaar. Het project is een samenwerkingsverband tussen de lokale besturen van Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel. De besturen werken voor het project samen met heel wat partners uit het welzijnsveld.
Eén van de doelstellingen is om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot goede psychische ondersteuning . Het project wil een preventief gezondheidsbeleid uitbouwen en samenwerkingsverbanden versterken met externe partners om hun specifieke dienstverlening ook in de Noorderkempen aan te bieden, zodat de hiaten in het zorglandschap stapsgewijs weggewerkt worden.
Het project zet outreach heel specifiek en systematisch in als methodiek om jongeren te bereiken die momenteel niet of weinig gebruik maken van psychologische hulpverlening. Er zijn heel wat jongeren die de weg naar hulpverlening niet of moeilijk vinden. Een vorm van vindplaatsgericht werken is de aanwezigheid van het project op scholen, ontmoetingsplekken van jongeren.
5x/jaar wordt er een jongerenwelzijnsoverleg georganiseerd waaraan heel wat partners die met kinderen en jongeren werken aansluiten. Zo ontstaat er telkens een netwerkmoment waarbij ook inhoudelijke thema's aan bod komen.
‘Out-of-the-ROCKS’ Award
Biotopenpleintje – Lokaal bestuur Oud-Turnhout
De ‘Out-of-the-Rocks’ Award beloont het origineelste, opvallendste of meest creatieve initiatief. Winnend project is het biotopenpleintje van lokaal bestuur Oud-Turnhout.
Over het project:
In Oud-Turnhout werd een weinig gebruikte gazonvlakte op een zeer zichtbare plaats in het dorpsbeeld omgevormd naar een biotopenplein. Nu is het een plek waar passerende burgers kunnen ontdekken hoe ze met enkele kleine en weinig kostende ingrepen in hun eigen tuin een steentje kunnen bijdragen om het verlies aan biodiversiteit in en rondom hun gemeente tegen te gaan. Dit was hoog nodig om het voortbestaan van vele soorten te verzekeren. De gemeente verwacht dat er in een periode van 2-4 jaar tijd hier een oase van biodiversiteit zal ontstaan door het aanbrengen van de juiste materialen, ondergronden en nieuwe aanplantingen.
Burgers waren meteen zeer geïnteresseerd bij de aanleg. Omdat het een open werf was, kon aan vele mensen meteen de doelstelling uitgelegd worden. Enkele mensen kwamen wekelijks terug om de ontwikkeling van de verschillende biotopen op te volgen. Meerdere gaven aan thuis zelf aan de slag gegaan te zijn.
Verder toonde de gemeente ook de nodige originaliteit. Voor een gemeente is het niet vanzelfsprekend om oude afgedankte materialen te hergebruiken in een openbare ruimte. Er is een bepaalde kunstzinnigheid en creativiteit nodig om van afval een leuk en vooral terug nuttig geheel te maken. Hier is dat met puinmateriaal van oude gebouwen/bruggen/wegen gebeurd. Ideale nestelplaatsen voor insecten, goed puzzel materiaal om gangenstelsels mee te creëren waar klein wild kan overnachten. Of brokstukken waar mossen, varens en rotsplanten zich op vast kunnen zetten waar je tevens weer kan overheen lopen door een zompige wadi.
Op andere pleintjes/parken in de gemeente worden nu ook enkele biotopen uitgewerkt. Hier niet in grote verschillende aantallen, maar eerder één biotoop telkens groter uitgewerkt per locatie.
‘In de KEI-ker’ Award
Annemie Martens
De ‘In de KEI-ker’ Award beloont de prestaties van een bijzonder persoon of team en werd gewonnen door Annemie Martens, drijvende kracht achter PhotoVoice en wijkgericht kwartiermaken.
Over deze persoon:
Annemie heeft het afgelopen jaar meer dan gewoon engagement opgenomen voor het project PhotoVoice en het wijkgerichte kwartiermaken. PhotoVoice is een mooi project dat Annemie heeft opgezet samen met Stad Turnhout. Deze methodiek werd ondertussen opgepikt in binnen de herstelacademie. Ook andere partners hebben al laten horen dat ze hier iets mee willen doen. Annemie heeft zaadjes geplant, waar verdere groei en ontwikkeling uit voort zal vloeien.
Daarnaast heeft Annemie afgelopen jaar verschillende medewerkers buiten de geestelijke gezondheidszorg de weg naar hulp binnen de zorg helpen vinden.
Alle winnaars met hun awards - samen op de foto.
Younited Westel
TOP in je KOP
Biotopenpleintje
Annemie Martens (links)